top of page

Niemand steunt me...

 

Oplossing: Vraag je af waarom en doe daar iets aan

 

Geen steun voelen is heel vervelend. En het is ook nog eens een groot nadeel als je wilt afvallen

of gezondere gewoontes wilt ontwikkelen. Mensen die zich gesteund voelen door de mensen

om zich heen (omdat die laten merken dat je goed bent zoals je bent en je stimuleren om je

doelen te halen), hebben meer succes met afvallen en vinden het gemakkelijker om op gewicht te blijven.

 

Als je geen steun krijgt, is een belangrijke vraag hoe dat komt. Heb je weinig contacten? Weten de mensen uit jouw omgeving niet hoe ze jou kunnen steunen? Zijn ze niet in staat om je steun te geven? Geef je ze de kans niet? Of nog weer iets anders?

 

Om (meer) steun te krijgen kunnen de volgende stappen belangrijk zijn.

  1. Formuleer wat je graag wilt dat een ander voor jou doet. Houd het niet te vaag (‘me steunen’, ‘er voor me zijn’), maar beschrijf de handeling die jou zou helpen (‘een gezonde lunch voor me klaarmaken op zaterdag’, ‘mee gaan lopen op woensdagavond’, ‘me vragen waar ik tevreden over ben, telkens als je me ziet’, ‘de droppot op een andere kamer zetten op het werk’, ‘meedenken over hoe ik minder gestrest uit mijn werk kan komen’).

  2. Bedenk van wie je de steun het liefste wilt.

  3. Vraag die persoon of hij dit voor je wil doen. Zo ja, praat dan nog even verder om te zien of de ander begrijpt wat jij bedoelt en misschien zelf nog ideeën of wensen heeft.

  4. Bedank de ander als hij het wil doen en bedank hem later ook regelmatig als je je gesteund voelt.

  5. Voel je niet verplicht om iets terug te doen. Je mag altijd iets voor een ander doen omdat je hem waardeert of het leuk vindt om hem een plezier te doen. Maar het is geen ‘voor wat, hoort wat’, want dan gaat voor de ander ook de lol eraf.

 

Oplossing 2: Kies voor steun van lotgenoten of steun van een professional

 

Zie je geen kans om steun te krijgen uit je eigen sociale omgeving, dan kun je nog twee andere dingen overwegen. De eerste is om de steun van lotgenoten op te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld via een forum op internet. Je kunt meestal zelf je forumnaam kiezen, dus je kunt zelfs anoniem blijven als je daar behoefte aan hebt. De tweede is om steun te zoeken bij een professional.


In beide gevallen is het goed om eerst te bepalen wat voor steun je wilt. Zoek je vooral tips, kritische vragen en coaching om je op het rechte pad te houden, of vooral begrip en aandacht? Het een is niet beter dan het ander, het is maar net wat jij het meeste nodig hebt om verder te komen. Wat moet de ander doen en hoe vaak wil je contact? Als je weet wat je zoekt, weet je ook welk forum, welke (soort) professional of welke andere steun je moet kiezen. 

bottom of page